NOS NieuwsAangepast

Boedel failliet bouwbedrijf in trek

Door economie-redacteur Tamara Awwad

Het gaat al een tijd niet goed met de bouwsector. Elke maand gaan tientallen bedrijven failliet die iets met de bouw te maken hebben. Ze laten een heleboel materiaal en gereedschap achter, en die zijn erg gewild.

Failliete bedrijven laten de spullen veilen door veilingbedrijven om met de opbrengst schuldeisers te kunnen terugbetalen. Veilingbedrijf ProVeiling.nl in Drachten heeft het er maar druk mee.

Fabriekshallen

Het veilingbedrijf opent zo nu en dan de deuren van zijn vier fabriekshallen, zodat geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen. In vier fabriekshallen liggen onder meer wielen, hamers, takels en metaalboren op lange tafels uitgestald. Vooral aanhangwagens zijn populair. Er valt van alles te halen.

Het zijn vooral bouwers van kleine bouwbedrijven en zzp'ers die op dit soort kijkdagen afkomen en later meebieden. "Je kunt het wel allemaal nieuw aanschaffen, maar als hier goed spul tussen ligt? Waarom niet?", vraagt een eigenaar van een klein timmerbedrijf zich hardop af. Hij is zo veel goedkoper uit.

Tweedehands

Een andere bouwer slaat zijn slag, omdat hij de materialen beter vindt dan gewone tweedehandsspullen. "Want met tweedehands wordt het vaak weggedaan omdat het versleten is of economisch verouderd. En dat is bij faillissementshandel niet aan de orde."

Taxateur en veilingmeester Wopke Jan de Haan zegt dat hij het tegenwoordig een stuk drukker heeft dan twee jaar geleden. ProVeiling.nl kon toen per maand de boedel van hooguit een of twee failliete bouwbedrijven veilen. Nu gaat het zo slecht met de sector, dat het al om vijf tot tien bedrijven per week gaat. De Haan noemt de toename "extreem".

Cijfers

Dat er veel meer veilingen van bouwspullen zijn, is niet zo vreemd als je naar de cijfers kijkt. De omzet van de sector slinkt snel en daarom is er minder werk. Tussen januari en september gingen dan ook ruim duizend bedrijven in de bouwsector failliet, blijkt uit cijfers van Bouwend Nederland. Dat zijn er afgerond gemiddeld zes per dag.

Per maand raken ongeveer tweeduizend mensen hun baan in de bouw- en infrasector kwijt. Elco Brinkman van Bouwend Nederland schat dat er eind dit jaar zo'n vijftigduizend minder vakmensen werken dan toen de crisis uitbrak in 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl