NOS NieuwsAangepast

Griekse journalist vrijgesproken

De Griekse journalist die de namen van 2000 belastingontduikers heeft onthuld, is vrijgesproken. De rechter in Athene acht de journalist, Kostas Vaxevanis, onschuldig.

Vaxevanis werd verdacht van het schenden van de privacy en kon daarvoor twee jaar celstraf krijgen. Tijdens de rechtszaak zei Vaxevanis dat er geen enkel bewijs is dat de aanklacht kan ondersteunen. Zijn advocaten voegden eraan toe dat niemand op de lijst had geklaagd dat zijn privacy was geschonden.

Uitgelekt

De journalist publiceerde in het blad Hot Doc een lijst van 2000 Grieken met een Zwitserse bankrekening. Die gegevens waren in 2010 al uitgelekt door een werknemer van de HSBC-bank in Genève. De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde gaf die lijst aan de Griekse regering, maar die deed daar niets mee.

Vaxevanis wil dat Griekse politici worden vervolgd voor het geheim houden van de lijst met belastingontduikers. Hij zegt dat hij om politieke redenen werd vervolgd. De meesten op de lijst zijn volgens hem vrienden van politici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl