NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen in de plus

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is de afgelopen tijd flink gestegen. Eind oktober kwam de dekkingsgraad uit op 102 procent, een maand eerder was dat nog 97 procent. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van consultancybureau Aon Hewitt.

De pensioenfondsen zitten nu nog maar net onder de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent. De stijging komt vooral door de invoering van een nieuwe rente waarmee de pensioenfondsen moeten rekenen, de zogeheten 'Ultimate Forward Rate'. Daardoor kunnen de pensioenfondsen ervan uitgaan dat hun vermogen iets sneller zal groeien en daardoor stijgt hun dekkingsgraad.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad geeft aan in welke mate pensioenfondsen aan toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Pensioenfondsen die eerder hebben aangekondigd mogelijk te moeten korten en eind dit jaar een te lage dekkingsgraad hebben, moeten in april volgend jaar de pensioenen verlagen.

Door de stijgende dekkingsgraad wordt het waarschijnlijker dat meer fondsen de pensioenen niet of maar weinig hoeven te korten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl