WOII-postduif dood in schoorsteen

In een schoorsteen in het Britse Surrey is het skelet van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het diertje had nog een boodschap in code in een kokertje om zijn poot zitten.

De 74-jarige eigenaar van het huis vond de resten toen hij tijdens een verbouwing de ongebruikte schoorsteen schoonmaakte. "De schoorsteen zat vol twijgjes en rotzooi, maar toen vond ik de botjes van die dode duif", zegt David Martin tegen de Daily Mail. "We dachten eerst dat het een wedstrijdduif was, tot we het rode kokertje vonden."

Hoofdkwartier

Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was. Misschien wilde de vogel even uitrusten op de schoorsteen en is hij toen bevangen door de rook.

Volgens het museum Bletchley Park, waar vroeger de Britse codekrakers gevestigd waren, is het uniek dat er een bericht in code is gevonden. Het museum heeft 30 berichten van postduiven, maar geen daarvan is versleuteld.

Meepuzzelen

Codekrakers van de Britse overheid proberen nu de code te ontcijferen, in de hoop dat het een inkijkje in de strijd tegen de nazi's oplevert. Op het briefje van vloeipapier staan 27 codes, elk een combinatie van vijf nummers en letters. Ook het publiek wordt gevraagd mee te puzzelen.

Parachutes

Groot-Brittannië gebruikte postduiven om boodschappen van het slagveld naar het hoofdkwartier in Engeland te versturen. De RAF had daarvoor een speciale afdeling met 250.000 postduiven. De diertjes werden met parachutes boven bezet Europa gedropt of door oprukkende militairen meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl