Asscher: politiek talent van de PvdA

Asscher wil "de nieuwe vloer leggen onder de verzorgingsstaat"»
Asscher wil "de nieuwe vloer leggen onder de verzorgingsstaat" NOS

Naam: Lodewijk Asscher

Partij: PvdA

Functie: vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Geboortedatum: 27 september 1974

Geboorteplaats: Amsterdam


Politiek behendig, gedreven, ambitieus en zelfverzekerd. Dat is de 38-jarige Lodewijk Asscher. Hij is het politieke talent van de PvdA en maakt nu de overstap naar de landelijke politiek.

De Amsterdamse wethouder is geliefd in zijn stad. Hij houdt de beursgang van Schiphol tegen, zorgt voor minder raamprostitutie op de Wallen en stelt kwaliteitseisen in het onderwijs in. Leraren en schooldirecteuren zijn aanvankelijk niet blij met het beleid en vinden dat de wethouder zich niet met het onderwijs in de klas moet bemoeien. Maar uiteindelijk zijn ze toch positief over de aanpak van de wethouder.

Amsterdammer

Asscher is geboren en getogen in Amsterdam. Hij is opgegroeid in een joods gezin. Met een advocaat als vader en een hoogleraar in arbeidsrecht als moeder is het niet gek dat hij Rechten gaat studeren.

Den Haag

Asscher wordt al jaren genoemd voor verschillende functies in de landelijke politiek. Hij heeft lang volgehouden dat hij zijn klus in Amsterdam ging afmaken. Maar hij zei toch ja, toen Samsom hem vroeg om naar Den Haag te komen.

Lodewijk Asscher wordt vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij wordt hét gezicht van de PvdA in het kabinet, want Diederik Samsom blijft in de Tweede Kamer. In een persconferentie zei Asscher dat hij naar Den Haag komt omdat hij 'het verschil wil maken'.

Deel deze pagina

Video

  • video Asscher: ik kan mensen niet geruststellen De aanstaande PvdA-vicepremier Asscher kan mensen niet geruststellen, zo zei hij op het Binnenhof voor zijn... gesprek met formateur Rutte.
  • video 'Asscher? Zegt me niks.' Verslaggever Jeroen Wollaars ging met een grote foto van vicepremier Asscher langs een bouwplaats, op zoek... naar een herkennende blik.

Video en Audio

Meer video en audio