NOS NieuwsAangepast

GB: veto tegen hoger EU-budget

Groot-Brittannië heeft gedreigd met een veto tegen de Europese begroting voor de periode 2014-2020. Minister Osborne van Financiën kondigde aan dat het land niet akkoord gaat met een begroting "die slecht is voor de Britse belastingbetaler".

De opmerkingen van Osborne komen daags nadat de Britse regering een gevoelige nederlaag had geleden in het Lagerhuis. De regering van Cameron wilde inzetten op een bevriezing van het huidige EU-budget, maar een meerderheid van de parlementariërs wil dat Cameron zich in Brussel hard maakt voor een kleinere begroting.

Behalve oppositiepartij Labour stemden ook tientallen leden van Camerons eigen Conservatieve Partij tegen het voorstel om de begroting te bevriezen. Dat wordt gezien als een gevoelige tik voor de premier. De stemming in het parlement is niet bindend.

Crisis in regering

De Europese Commissie wil de langetermijnbegroting van de EU met 5 procent verhogen. Minister Osborne zegt nu dat de regering er alles aan doet om de "drastische uitgavenstijgingen in Europa een halt toe te roepen".

Vicepremier Clegg heeft gewaarschuwd voor een crisis binnen de regering; volgens hem bereikt Groot-Brittannië niets door enerzijds bij de EU te willen horen maar anderzijds te rebelleren tegen Europa. Clegg vreest dat Groot-Brittannië zich daardoor op den duur buiten de EU plaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl