NOS NieuwsAangepast

Samsom, Blok: akkoord staat vast

PvdA-leider Samsom heeft gezegd dat de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremies "staan". En ook VVD-onderhandelaar Blok zei dat de onderhandelingen niet worden heropend.

Vooral in de VVD is veel onrust ontstaan over de gevolgen van de plannen voor hogere inkomens.

Meevallen

Samsom zei voor een gesprek met formateur Rutte dat de nivellerende effecten van de maatregelen wel meevallen. "Als je heel veel verdient, ga je er iets op achteruit en lage inkomens krijgen er iets bij." Hij herhaalde dat mensen die meer dan 100.000 euro verdienen er 0,6 procent in koopkracht op achteruit gaan en mensen die minder dan 30.000 euro verdienen juist iets meer krijgen.

De PvdA-voorman sprak van een eerlijke verdeling. Hij voegde eraan toe dat hij de onrust wel begrijpt en dat het nieuwe kabinet iedereen helder moet uitleggen hoeveel hij er op voor- of achteruit gaat.

Stevig

VVD'er Blok zei zich te realiseren dat het regeerakkoord een stevig pakket is. Maar volgens hem staat het vast dat er geen nieuwe onderhandelingen komen.

De beoogde PvdA-vicepremier Asscher zei voor zijn gesprek met Rutte dat het regeerakkoord moeilijke maatregelen bevat. Op de vraag of er nog iets aan de zorgpremie moet veranderen, wilde hij alleen maar kwijt dat hij gisteren goed geluisterd heeft naar de verdedigers van het akkoord en dat hij daaraan niets heeft toe te voegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl