NOS NieuwsAangepast

Levenseindekliniek: 456 aanvragen

Sinds de oprichting in maart van dit jaar hebben 456 mensen zich gemeld bij de Levenseindekliniek. 51 aanvragers is euthanasie of hulp bij zelfdoding geboden. Dat heeft de initiatiefnemer voor de kliniek, de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) bekendgemaakt.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een doodswens die niet bij hun huisarts terechtkunnen omdat hun levensverwachting nog te lang is. Vaak gaat het om mensen met een chronische ziekte, een chronische psychiatrische aandoening of dementie.

Binnen enkele maanden na de opening van de Levenseindekliniek meldden zich 400 mensen. Inmiddels is het aantal aanvragen gestabiliseerd tot zo'n drie per dag.

Behartigen

Van de 456 aanvragen werden er 94 afgewezen, vooral omdat de patiënten niet eerst hun huisarts hadden geraadpleegd. 54 mensen waren al overleden voordat de kliniek hun zaak kon behartigen.

De Levenseindekliniek verleende directe hulp aan 21 mensen en wist bij 30 anderen de huisarts er tóch toe te bewegen om de doodswens van hun patiënten te vervullen.

Meer dan de helft van de aanvragen komt van mensen met een lichamelijke aandoening, in veel gevallen kanker. Eenderde van de verzoeken komt van mensen die psychisch ziek zijn.

Bijna 70 procent van de aanvragers is ouder dan 61 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl