NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak GGZ tegen Rutte II

Er komt toch een rechtszaak over de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg. De patiëntenkoepel van de GGZ heeft hiertoe besloten nu de eigen bijdrage is teruggekeerd in het regeerakkoord van het komende kabinet-Rutte II.

Het is de eerste rechtszaak die wordt aangespannen tegen de afspraken van de leiders van VVD en PvdA.

De patiëntenkoepel Landelijk Platform GGZ spande al eerder een zaak aan tegen de eigen bijdrage die dit jaar werd ingevoerd door Rutte I. Maar de zaak werd aangehouden omdat de eigen bijdrage in het herfstakkoord van VVD en PvdA over de begroting van 2013 bleek te zijn geschrapt.

Discriminerend

Nu Rutte en Samson in 2014 een procentuele eigen bijdrage voor geestelijke zorg willen invoeren, stapt het Landelijk Platform GGZ alsnog naar de rechter. Volgens de koepel die 20 patiëntenorganisaties vertegenwoordigt, is de maatregel discriminerend voor mensen met psychische problemen en ook niet overdacht.

Een groot deel van de mensen met ernstige psychische aandoeningen is niet in staat de eigen bijdrage te betalen, meent het patiëntenplatform. Deze personen staken hun behandeling en kunnen vervolgens een risico vormen voor henzelf en hun omgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl