NOS NieuwsAangepast

Herindelingsverkiezingen in polder

Door redacteur Peter Donk

Per 1 januari ontstaan drie nieuwe gemeenten door samenvoeging van kleine plattelandsgemeenten. De nieuwe gemeenten zijn Molenwaard in de Alblasserwaard, Schagen in Noord-Holland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Woensdag 21 november vinden de herindelingsverkiezingen plaats.

Door de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen krijgen de gemeenten een lange raadsperiode. Pas in 2018 worden nieuwe raadsleden gekozen.

Schagen

In de provincie Noord-Holland fuseren Schagen, Harenkarspel en Zijpe. Harenkarspel bestaat uit veertien kernen, waaronder Dirkshorn, Tuitjenhorn en Kalverdijk. Verder zijn er veel buurtschappen, zoals Bliekenbos, De Dijken, Huiskebuurt en Slootgaard. In 1990 ontstond de gemeente toen Sint Maarten, Warmenhuizen en Harenkarspel werden samengevoegd.

'Groot' Zijpe ontstond in 1989 toen de gemeenten Callantsoog, Abbestede en Groote Keeten bij Zijpe werden gevoegd.

Straks telt Schagen ruim 45.000 inwoners. De nieuwe gemeente Schagen beslaat ruim 189 vierkante kilometer.

Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee worden de volgende gemeenten samengevoegd: Dirksland (Dirksland, Melissant en Herkingen), Goedereede (Goedereede, Stellendam en Ouddorp), Middelharnis (Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe Tonge en Stad aan 't Haringvliet) en Oostflakkee (Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel en Achthuizen). Detail: in Achthuizen wonen slechts enkele mensen.

Goeree-Overflakkee ligt tussen de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer en het Grevelingenmeer. Na de herindeling wordt het een van de omvangrijkste gemeenten van Nederland, met ruim 420 vierkante kilometer. Er wonen slechts 48.000 mensen.

Molenwaard

In de Alblasserwaard (Zuid-Holland) gaan Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland samen in de nieuwe gemeente Molenwaard. De eerste twee gemeenten ontstonden in 1986 na een grootschalige herindeling.

In het gebied liggen de molens van Kinderdijk, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Molenwaard is een uitgestrekt veenweidegebied dat bestaat uit twaalf dorpen en een stadje (Nieuwpoort). Vooralsnog is er geen plan voor een nieuw gemeentehuis. Wel komt er een gemeentekantoor in Groot-Ammers met 'reizende' ambtenaren om bijvoorbeeld ouderen te bezoeken.

Nieuwe burgemeesters

De voorbereidingen voor de nieuw te vormen gemeente lopen al ruim drie jaar. Molenwaard beslaat straks 127 vierkante kilometer met ruim 29.000 inwoners.

Bezuinigingen dwingen de gemeenten tot vergaande samenwerking. Ook is er druk vanuit de provincie. Bewoners maken zich zorgen.

De gemeenteraden van de nieuwe gemeenten moeten begin volgend jaar een profielschets voor een nieuwe burgemeester maken. Huidige burgemeesters kunnen solliciteren.

In het regeerakkoord wordt gepleit voor grotere gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl