NOS NieuwsAangepast

'Provinciebestuur NH geen bende'

Het provinciebestuur van Noord-Holland is geen boevenbende, maar er zijn wel duidelijk dingen misgegaan. Dat komt vooral door belangenverstrengeling en doordat bestuurders elkaar niet op hun gedrag aanspraken, zegt een onafhankelijke commissie die onderzoek heeft gedaan naar corruptie in het provinciebestuur in de periode 2003-2011.

Bij de commissie onder leiding van Hans van den Heuvel kwamen 122 meldingen binnen. Daarvan gingen er 60 over de voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Uiteindelijk zijn er 76 meldingen onderzocht.

Schuldig

Volgens het rapport 'Schoon Schip' had Hooijmaijers een groot vastgoednetwerk en had ook de toenmalige commissaris van de koningin Borghouts contacten in de bouwwereld. Daardoor konden ze elkaar er moeilijk op aanspreken als ze iets deden wat niet door de beugel kon. Volgens de commissie draaiden Hooijmaijers en Borghouts om elkaar heen: "Het was een pirouette in het donker."

In het rapport staan verscheidene voorbeelden van zaken die volgens de commissie niet konden. Hooijmaijers zou op een vastgoedbeurs in Cannes een helikoptervlucht hebben gemaakt, die hij als lunch liet declareren. Hooijmaijers zou dat gedicteerd hebben aan zijn secretaresse.

De commissie sprak in totaal met 103 mensen, maar niet met Hooijmaijers. Er stond wel een afspraak gepland, maar die werd door de oud-gedeputeerde afgezegd. Volgens de commissie wilde hij niet praten omdat de commissie niet open tegenover hem zou staan en hem bij voorbaat schuldig achtte. Ook wilde hij de vragen van tevoren inzien, maar daar wilde de commissie niet aan meewerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl