NOS NieuwsAangepast

Rutte: zorgplannen niet veranderen

VVD-leider Rutte is niet van plan de plannen voor een inkomensafhankelijke premie nu al aan te passen.

In het Kamerdebat over het regeerakkoord kreeg hij veel kritiek van PVV, SP, CDA en D66 op de plannen en het lijkt nu al duidelijk dat er geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer.

Grote zorgen

De partijen die de oppositie gaan vormen, maken zich grote zorgen over de gevolgen van de invoering van de maatregel, omdat grote groepen veel hogere premies lijken te gaan betalen.

Op een vraag van D66-leider Pechtold zei Rutte dat invoering van de premie moet worden bekeken in samenhang met allerlei andere maatregelen, zoals de verlaging van belastingtarieven en de verhoging van de heffingskorting en de arbeidstoeslag. Hij blijft erbij dat de koopkracht voor de laagste inkomens 0,2 procent omhoog gaat en dat mensen met een inkomen van boven een ton er 0,6 procent op achteruit gaan.

Luisteren

Rutte zei dat niet van hem kan worden verlangd dat hij een maatregel aanpast nog voor het kabinet er zit. Maar hij beloofde wel dat hij bij de uitwerking van alle voorstellen ook zal luisteren naar andere partijen en naar maatschappelijke organisaties.

Excuses

PVV-leider Wilders vindt dat Rutte zijn excuses moet aanbieden voor het breken van verkiezingsbeloften. Wilders noemde Rutte een tweede Den Uyl. CDA-leider Van Haersma Buma zei dat de inkomensafhankelijke premie slecht is voor de werkgelegenheid en de SP vindt dat de coalitie vooral de middeninkomens pakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl