NOS NieuwsAangepast

Birma produceert meer opium

In Birma is voor het zesde jaar op rij meer opium geproduceerd dan het jaar ervoor. De toename wordt veroorzaakt door een groeiende vraag naar heroïne in Azië, stelt de VN in een verslag.

Vorig jaar werd 40.000 hectare Birmees land gebruikt voor de productie van papaver, de grondstof voor opium. In 2012 was dat 51.000 hectare, een toename van meer dan 27 procent.

Birma produceert ongeveer een kwart van de opiumvoorraad. Na Afghanistan is Birma de grootste opiumproducent ter wereld.

Rijst

De vraag naar opiaten neemt zowel in Birma zelf als in de regio toe, schrijft de VN in het rapport South East Asia Opium Survey 2012. Ongeveer een kwart van alle opium ter wereld wordt in Zuidoost-Azië gebruikt. China is de grootste afnemer.

De Birmese regering probeert de opiumproductie al jaren te bestrijden. Ze zegt in het afgelopen jaar 24.000 hectare papaverveld te hebben vernietigd.

Omdat landbouwgrond in Birma schaars is, en het verbouwen van opium soms wel bijna twintig keer zo veel oplevert als het verbouwen van rijst, kiezen veel boeren voor de papaver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl