NOS NieuwsAangepast

'Hoop op 700 keer kinderasiel'

Door redacteur asiel Reinalda Start

Het is onduidelijk hoeveel kinderen in aanmerking komen voor het kinderasiel. In het regeerakkoord (.pdf) wordt gesproken van een beperkte groep. Vluchtelingenorganisaties als Defence for Children, hopen dat het om zo'n 700 kinderen gaat. Maar niet ieder asielkind dat hier langer dan 5 jaar is mag automatisch blijven.

Alleen kinderen die nooit illegaal in Nederland zijn geweest, door te zijn ondergedoken bijvoorbeeld, mogen in Nederland blijven. Ook moeten ze moeten ze terugkeer niet tegen hebben tegengewerkt en moeten ze hun echte identiteit aan kunnen tonen. Daarnaast mogen ze geen foute informatie over hun ouders hebben gegeven, als ze hier als alleenstaande kinderen naartoe zijn gekomen.

Coulant

Hoe streng de regels gehanteerd worden voor de kinderen die nu in de zes gezinslocaties voor asielzoekers wonen, is nog onduidelijk. Maar vluchtelingenorganisaties en vreemdelingenadvocaten verwachten dat er coulant zal worden omgegaan met deze groep kinderen als zij aan de termijn voldoen.

Voor kinderen die hier nu nog geen 5 jaar zijn zal het een stuk lastiger worden om aan de eisen te voldoen, verwacht directeur John van Tilborg van vluchtelingenorganisaties Inlia en ook vreemdelingenadvocaat Wil Eikelboom. In het regeerakkoord is ook opgenomen dat iemand die illegaal in Nederland is geweest nooit een verblijfsvergunning krijgt. "Illegaal in Nederland ben je zodra je na een afwijzing het land niet verlaat, en dat is al na 28 dagen", zegt van Tilborg.

Inlia, de vijftig gemeenten die noodopvang hebben voor illegale asielzoekers en de Raad van Kerken maken zich vooral zorgen over die afspraak over illegalen. Ze zullen de komende tijd proberen het kabinet op andere gedachten te brengen.

Feroz Sultani

Een van de kinderen die misschien in aanmerking komen voor het kinderpardon is het Afghaanse jongetje Feroz Sultani. De 13-jarige Feroz woont met zijn gezin in een van de gezinslocaties voor asielzoekers, in Katwijk. Het gezin is 12 jaar in Nederland. Volgens hun advocaat Wil Eikelboom komen zij absoluut in aanmerking voor de pardonregeling. De familie heeft nooit procedures aangespannen om hun verblijf in Nederland te traineren. Ze zijn ook nooit ondergedoken.

Wel is er een beroep gedaan op de Sahar-regeling die geldt voor verwesterde Afghaanse meisjes die hier langer dan 10 jaar zijn. Geprobeerd wordt om de jongste dochter Arrezo, hoewel ze nog maar 8 jaar is, onder de regeling te laten vallen. Ze heeft over 2 weken een afspraak met de Immigratie- en Naturalisatiedienst om te bekijken of dat kan.

Onduidelijk is of die afspraak nog doorgaat, nu Arrezo waarschijnlijk in aanmerking komt voor het kinderasiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl