NOS NieuwsAangepast

Waarom Ohio de winnaar bepaalt

Barack Obama heeft zijn bezoek deze week aan de staat Ohio afgezegd. Maar de kans is groot dat hij alsnog gaat, zodra de orkaan Sandy is gaan liggen en de schade is opgeruimd. Ohio is immers allesbepalend voor de presidentskandidaten: Ohio is Amerika in het klein. En wie Ohio wint, wint ook Amerika.

Vier jaar geleden had Obama Ohio in zijn zak zitten, maar inmiddels is zijn comfortabele voorsprong in deze swing state flink geslonken en zijn de 18 kiesmannen van Ohio geen zekerheid meer. Obama staat met 49 procent nog maar amper voor op Romney met 47 procent volgens de laatste peiling van Real Clear Politics. Volgens sommigen is het voor Obama gunstig dat er al veel mensen vervroegd hebben gestemd. De vroege stemmers zouden voornamelijk Obama-aanhangers zijn.

Voor Romney is dat een reden om nerveus te worden omdat het gezegde luidt: er heeft nog nooit een Republikein het Witte Huis gewonnen die niet ook Ohio heeft gewonnen.

Positiever

Ohio is een andere staat dan de andere Amerikaanse staten. Na lange tijd te hebben geleden onder een economische recessie, heeft de redding van de auto-industrie door de regering ook de gehele economie een handje geholpen. De Chevrolet-fabriek in Youngstown is er weer bovenop gekomen en ook de Jeep-fabriek in Toledo krabbelt op. In het noordoosten, waar de staalindustrie staat, is de werkloosheid afgenomen van 8,6 procent tot 7 procent, dat is onder het landelijke gemiddelde. Uit onderzoek blijkt dat kiezers in Ohio steeds positiever worden over hun toekomst, iets wat indruist tegen de uitlatingen van Romney dat Ohio zich niet nog eens vier jaar Obama kan veroorloven.

De reddingsoperatie die Obama in 2009 voor de auto-industrie opzette, heeft veel kwaad bloed gezet in Republikeinse kringen, maar heeft zijn steun in Ohio vergroot. Daar heeft een van de acht beschikbare banen te maken met de auto-industrie.

Miniatuur

Ohio wordt ook wel een miniatuur Amerika genoemd. Het noordoosten met Cleveland, Akron en Youngstown is een Democratisch bolwerk met veel minderheden en sterke vakbonden. Zuidoost-Ohio, tegen het Appalachen-gebergte aan, is overwegend blank en leeft van landbouw. Het westen van Ohio toont eenzelfde beeld met een progressief stedelijk gebied in het midden, omzoomd door conservatieve landbouwgebieden. De stad Cincinnati is ronduit Republikeins.

Volgens het Republikeinse hoofdkwartier in een buitenwijk van Columbus, de hoofdstad van Ohio, hebben partijleden hier actiever campagne gevoerd dan in welke staat dan ook. Zij richten zich op die sectoren of groepen waar de aanhang van Obama scheuren vertoont: de kolenindustrie, scholen, katholieken en op steden die afhankelijk zijn van militaire bases en die zwaar te lijden hebben onder de bezuinigingen op het defensiebudget. Het heeft de achterstand van Romney op Obama kleiner gemaakt.

Toch is Obama moeilijk te in te halen omdat zijn campagne-organisatie sinds 2008 eigenlijk nooit opgehouden heeft te bestaan. Een klein partijkantoor in Cuyahoga County is zelfs nooit gesloten en voert al vier jaar campagne voor de herverkiezing van Obama. Volgens David Axelrod, campagneleider van Obama, is het verschil tussen beide kandidaten daarom ook helemaal niet zo klein als Romney wil doen geloven. "Wij weten wat we weten, en wij weten wat zij weten. We zullen over een week zien wie er heeft gebluft."

Opkomst

De Republikeinen grijpen alle middelen aan om aanhangers naar de stembus te lokken. Elke geregistreerde Republikein is aangeschreven om vooral eerder te gaan stemmen. Onbekenden hebben in achterstandswijken, waar de aanhang van Obama groot is, aanplakbiljetten opgehangen waarop wordt gewaarschuwd dat verkiezingsfraude zwaar wordt bestraft. Anti-abortusactivisten reizen kerken in de agrarische gebieden af om mensen te overtuigen.

Algemeen wordt verwacht dat de opkomst hoog zal zijn. Volgens peilingen zou minder dan 10 procent van de geregistreerde kiezers nog zweven. De rest weet al op wie te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl