Enkelbandje tegen diefstal baby's
In China is de diefstal van baby's zo'n groot probleem, dat sommige ziekenhuizen ervoor kiezen om de baby's direct na de geboorte een speciaal enkelbandje te geven. Dat schrijft de Chinese krant China Daily.
De enkelbandjes zijn voorzien van informatie over de baby en de moeder, en in welk ziekenhuisbed de baby hoort te liggen. Ze kunnen alleen op een speciale manier worden verwijderd door het personeel van het ziekenhuis. Als het bandje op een andere manier wordt afgedaan of doorgeknipt, gaat er een alarm af.
Dat alarm gaat ook af als de baby wordt weggehaald van de kraamafdeling. De verpleging krijgt dan direct via de computer een waarschuwing om welke baby het gaat, citeert de China Daily de hoofdzuster van de kraamafdeling van het No.2 Ziekenhuis in de Oostchinese stad Nanjing.
Ernstige neveneffecten
Met zijn één-kindpolitiek heeft China het probleem van de overbevolking voortvarend aangepakt. Maar 30 jaar na de invoering kampt het land met de ernstige neveneffecten. Eén daarvan is de handel in kinderen.
Volgens cijfers van de Chinese overheid werden vorig jaar 8000 kinderen uit de handen van criminele bendes bevrijd. Maar dat zou maar het topje van de ijsberg zijn.
Er valt veel geld mee te verdienen. Een meisjesbaby doet op de zwarte markt rond de 5000 euro. Jongetjes zijn populairder, vooral op het platteland, omdat zij gezien worden als latere kostwinner voor de familie. Vraagprijs: rond de 10.000 euro.
Identiteit checken
Het No.2 Ziekenhuis van Nanjing beveiligt de kinderen daarom met de enkelbandjes. Andere ziekenhuizen in de stad hebben volgens de China Daily permanente bewaking rondlopen of hangen honderden beveiligingscamera's op.
En in het Nanjing Kraam- en Kinderziekenhuis is les 1 voor aanstaande ouders: hoe check ik de identiteit van mensen die zich voordoen als ziekenhuispersoneel.