NOS NieuwsAangepast

Actie tegen uitbuiting binnenvaart

De politie houdt sinds vanochtend een grote, meerdaagse actie tegen uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. De controles van de schepen zijn erop gericht om illegale bemanningsleden op te sporen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat vooral Filipijnse matrozen veel te weinig krijgen betaald.

Een detacheringsbureau in Sliedrecht is mogelijk betrokken bij de zaak. Vanochtend hebben rechercheurs een inval gedaan in het huis van de directeur en in het kantoor. Daarbij is de administratie van het bedrijf in beslag genomen.

Mensensmokkel

Het bedrijf wordt onder meer verdacht van valsheid in geschrifte en mensensmokkel. Met valse aanvragen heeft het detacheringsbureau Filipijnse matrozen in de Nederlandse binnenvaart tewerkgesteld, denkt het Openbaar Ministerie. Bovendien zouden de lonen veel te laag zijn.

De politie krijgt bij de controles van deze week hulp van onder meer de Inspectie SZW, uitkeringsinstantie UWV en de marechaussee. Er wordt ook samengewerkt met de Filipijnse autoriteiten. Op verzoek van het Nederlandse OM is in de hoofdstad Manilla een kantoorpand doorzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl