NOS NieuwsAangepast

Bahrein verbiedt protest

Bahrein heeft een algeheel protestverbod ingesteld. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken wordt de vrijheid van meningsuiting stelselmatig misbruikt door betogers.

De maatregel volgt op protesten van sjiieten, eerder deze maand in de hoofdstad Manama. De betogers vinden dat de sjiitische meerderheid in het land wordt gediscrimineerd door de soennitische machthebbers. Bij de protesten kwam het tot botsingen met de oproerpolitie; twee agenten kwamen om het leven.

Massale protesten

In februari en maart 2011 waren er massale protesten in Bahrein voor meer democratie en hervormingen, geïnitieerd door de sjiitische meerderheid. De politie greep hard in: tientallen mensen kwamen om het leven, honderden betogers raakten gewond en duizenden mensen belandden in de cel.

In september werd een aantal oppositieleiders, die betrokken waren bij de volksopstand van anderhalf jaar geleden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De veroordelingen leidden tot woedende reacties van de sjiitische oppositie en mensenrechtenorganisaties.

Toestemming

Het machtige soennitische koningshuis in Bahrein heeft de afgelopen tijd toestemming gegeven voor 'gecontroleerde' demonstraties. Die bleven veelal vreedzaam, maar protesten waar geen toestemming voor was gegeven, leidden vaak tot geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl