Sicilië krijgt anti-maffia-president

Sicilië krijgt vermoedelijk voor het eerst een linkse gouverneur. In de voorlopige uitslag van de regionale verkiezingen van zondag kreeg de centrum-linkse kandidaat Rosario Crocetta de meeste stemmen.

Crocetta zei dat het eiland nu voor het eerst een anti-maffia-kandidaat als gouverneur krijgt. Crocetta wordt ook de eerste openlijk homoseksuele gouverneur van het eiland. Na bedreigingen van de georganiseerde misdaad kreeg de oud-communist Crocetta tijdens de verkiezingscampagne permanente politiebescherming.

Zijn voorganger Lombardo moest vorig jaar aftreden als gouverneur na beschuldigingen van banden met de maffia. Door zijn vertrek waren de vervroegde verkiezingen nodig.

Voorteken

De verkiezingen kunnen een voorteken zijn voor de algemene verkiezingen van volgend jaar in Italië.

De Partij van de Vrijheid van oud-premier Berlusconi, die in 2001 nog een verpletterende verkiezingszege boekte, is nu de derde partij op het eiland.

Beppe Grillo

De Vijfsterren Beweging van de komiek Beppe Grillo, die zich verzet tegen het bezuinigingsbeleid in Italië, is de grootste partij van Sicilië geworden, maar de kandidaat voor het gouverneurschap komt op de derde plaats.

De opkomst bleef onder de 50 procent, tegen 68 procent in 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl