NOS NieuwsAangepast

Excuses aan misbruikslachtoffers

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. Opstelten deed dat samen met staatssecretarissen Teeven en Veldhuijzen van Zanten op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van slachtoffers in Utrecht.

Opstelten noemt het misbruik buitengewoon betreurenswaardig: "Als overheid die verantwoordelijk is voor het stelsel willen wij namens het kabinet excuses aanbieden aan iedere volwassenen en ieder kind die dat is overkomen. We hebben dat niet eerder gedaan omdat wij eerst met de slachtoffers zelf wilden spreken."

Opstelten zei verder dat hij de slachtoffers van seksueel misbruik in instellingen eerst zelf wilde informeren over de uitkomsten van het kabinetsoverleg, na de presentatie van het rapport van de commissie-Samson.

Aansprakelijk

Staatssecretaris Fred Teeven kondigde ook aan dat hij zich er bewust van is dat mensen de overheid aansprakelijk zullen stellen voor geleden schade. Er zal een onafhankelijke commissie komen die van geval tot geval zal beoordelen hoe daar mee omgegaan wordt. Die commissie wordt in overleg met de slachtoffergroepen samengesteld. Voor de Kerst zal er meer duidelijkheid over zijn.

Guido Klabbers van de slachtoffervereniging KLOKK spreekt van een belangrijke dag voor alle slachtoffers. Het is een eerste stap waarvan hij hoopt dat die door mensen in de instellingen zal worden nagevolgd. Ze moeten het gesprek met de slachtoffers aangaan.

Gouden randje

Ook Carla Meijers van Nederland Heelt is blij met de excuses. Roos Haase van SKIP is dankbaar. "Weer een dag met een gouden randje", zei ze op de persconferentie.

Jeugdzorg bood eerder al excuses aan. De slachtoffers en voorzitter Rieke Samson van de commissie die het misbruik onderzocht vonden dat de politiek ook excuses moest aanbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl