NOS NieuwsAangepast

China buigt voor milieubetogers

Demonstranten hebben de uitbreiding van een petrochemische fabriek in de Chinese stad Ningbo weten tegen te houden. Na drie dagen van felle protesten beloofden de autoriteiten van Ningbo gisteravond te stoppen met de bouw van een fabriek, waar ingrediënten voor polyester worden gemaakt.

Volgens omwonenden hebben de vele vervuilende fabrieken in de omgeving van Ningbo zone geleid tot een stijging van het aantal kankerpatiënten en ook andere ziektes zouden vaker voorkomen.

De protesten begonnen eind vorige week, toen boeren de weg in de richting van het industriegebied blokkeerden. In het weekend protesteerde een woedende menigte van duizenden mensen. Betogers gooiden stenen en flessen naar politieagenten en de politie gebruikte traangas. Minstens honderd mensen werden opgepakt, maar velen zouden inmiddels zijn vrijgelaten.

Leiderschapswissel

De protesten staan niet op zich. Steeds vaker komen Chinezen in opstand tegen de komst van vervuilende chemische industrie in de buurt van hun woongebied.

In 2007 lukte het de inwoners van de kuststad Xiamen een chemische fabriek tegen te houden, die op 15 kilometer van het stadscentrum zou komen. Afgelopen augustus beloofden de autoriteiten in de noordoostelijke stad Dalian dat ze een chemische fabriek zouden sluiten, nadat ook daar duizenden mensen in opstand waren gekomen. Deze fabriek is nog steeds open.

Dat de autoriteiten van Ningbo al na drie dagen toegaven aan de protesten heeft waarschijnlijk te maken met het achttiende partijcongres op 8 november. De Communistische Partij is er alles aan gelegen de aanloop naar het congres zo rustig mogelijk te laten verlopen, omdat dan voor het eerst in tien jaar een leiderschapswissel plaatsvindt.

Woedende reacties

Op sociale media als het microblog Weibo, de Chinese variant van Twitter, worden de toezeggingen van de lokale overheid gewantrouwd. Vermoed wordt dat de fabriek na het partijcongres wel wordt uitgebreid.

De drie grootste lokale staatskranten plaatsten geruststellende berichten dat er bijeenkomsten zijn georganiseerd waar naar de mening van de bevolking is geluisterd. Dat had een averechtse uitwerking. Er verschenen woedende reacties op Weibo. Ene Dong Ao Ba postte het bericht: "Overheid, ga toch weg uit China! Het is beter geen overheid te hebben dan zo 1!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl