NOS NieuwsAangepast

'Regels rond zwaailicht onduidelijk'

Er moeten duidelijke regels komen voor automobilisten, zodat die beter kunnen reageren op ambulances en andere hulpdiensten in het verkeer. Dat bepleit het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV). Gisteren raakten vier mensen gewond toen een ambulance met hoge snelheid tegen een personenauto botste.

Mensen die rijles krijgen leren nu alleen dat ze hulpdiensten de ruimte moeten geven. Dat moet helderder, vindt NIFV-onderzoeker Karin Groenewegen. Automobilisten moeten bijvoorbeeld met hun richtingaanwijzer laten zien dat ze een ambulance of politiewagen hebben opgemerkt.

Blijf kalm

Als ruimte maken niet mogelijk is, moet de chauffeur doorgaan met wat hij al deed. "Niet plotseling remmen, niet door rood een kruispunt op rijden. Niet uitwijken naar een fietspad", waarschuwt een woordvoerder. "Kijk veel in spiegels, blijf kalm en raak niet in paniek."

Naast een duidelijkere uitleg voor rijlesleerlingen pleit de organisatie voor een algemene instructiecampagne. "Nieuwe en bestaande bestuurders moeten informatie krijgen over hoe ze zich moeten gedragen." Het is nog niet duidelijk hoe de campagne eruit gaat zien.

Volgens het NIFV heeft 60 procent van de 2000 chauffeurs van voorrangsvoertuigen een ongeval of bijna-ongeval gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl