NOS NieuwsAangepast

Bij ziet verschil Monet en Picasso

Bijen kunnen verschillende schilderstijlen uit elkaar houden. Wetenschappers in Australië hebben ontdekt dat honingbijen kunnen zien dat een impressionistisch Monet-schilderij verschilt van een kubistische Picasso.

Het was al duidelijk dat bijen landschappen, bloemsoorten en zelfs menselijke gezichten uit elkaar kunnen houden. Onderzoekers van de Universiteit van Queensland wilden weten of ze dat ook kunnen bij complexe beelden.

Ruimtelijke frequenties

Ze gebruikten achttien schilderijen van Monet en Picasso. Voor elk experiment werden twee groepen honingenbijen getraind. De ene groep kreeg een beloning bij een Monet-schilderij en de andere bij Picasso. "We hebben aangetoond dat honingbijen het onderscheid wisten en dat ze zich niet op licht, kleur of ruimtelijke frequenties baseerden", aldus hoofdonderzoeker Judith Reinhard.

Dat de mens ziet dat schilderstijlen verschillen, lijkt dus geen unieke cognitieve functie, zegt Reinhard. Blijkbaar herkennen alle diersoorten - van insecten tot mensen - de visuele kenmerken van complexe afbeeldingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl