NOS NieuwsAangepast

Schotte stapt uit formatie Curaçao

De partij van ex-premier Gerrit Schotte heeft zich teruggetrokken uit de formatiebesprekingen op Curaçao. Hij is naar eigen zeggen de voortdurende scheldkanonnades zat van Helmin Wiels over zijn partij, de MFK.

Wiels is de leider van de grootste partij op het eiland, de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano. Samen met Schottes MFK en de MAN heeft de Pueblo Soberano 12 van de 21 zetels. De drie partijen in de onderhandelingen hadden juist afgelopen donderdag een intentieverklaring ondertekend.

'Slecht spreken'

In een persconferentie gaf Gerrit Schotte aan dat zijn partij niet langer met Helmin Wiels om de tafel kan zitten omdat het vertrouwen ontbreekt. Wiels zou op de radio en tegen zijn eigen achterban voortdurend slecht spreken over de MFK en Gerrit Schotte.

Het steekt Schotte vooral dat Wiels zijn steun heeft gegeven aan de nieuwe screeningswet voor ministers. Die wet is opgesteld door het interim-kabinet Betrian. Mogelijk kunnen een aantal ministers, inclusief oud-premier Schotte zelf, daardoor geen minister worden.

Nieuwe partij

Wiels moet nu op zoek naar een nieuwe partij. Samen met beoogd coalitiegenoot MAN heeft hij nog vier zetels nodig om een meerderheid te halen. Zowel de PAR van oud-premier Emily de Jongh-Elhage als nieuwkomer PAIS van Alex Rosaria hebben 4 zetels behaald bij de verkiezingen van 19 oktober. Wiels heeft altijd gezegd niet te zullen regeren met de PAR.

Mocht het Wiels niet lukken om een coalitie te vormen, dan kan de MFK het initiatief nemen, maar volgens ex-premier Schotte ligt de bal vooralsnog bij Helmin Wiels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl