NOS NieuwsAangepast

Griekse journalist vast voor lekken

In Griekenland is een journalist gearresteerd die een lijst heeft gepubliceerd van Grieken met een Zwitserse bankrekening.

De journalist, Kostas Vaxevanis, heeft 2000 namen bekendgemaakt van een lijst die in 2010 uitlekte via een werknemer van de HSBC-bank in Genève.

Lagarde

De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde gaf die lijst uiteindelijk aan de Griekse regering, maar die heeft er tot nu toe weinig mee gedaan. Griekse media hebben zelfs gemeld dat het origineel van de lijst is zoekgeraakt.

Veel Grieken willen dat de lijst wordt gebruikt om rijke belastingontduikers op te sporen. Onder de namen zijn die van Stavros Papastavros, een adviseur van premier Samaras, en Georgios Voulgarakis, oud-minister en lid van Nieuwe Democratie, de partij van Samaras.

Vrijgelaten

Na verhoor op het politiebureau is Vaxevanis weer vrijgelaten. Hij moet morgen voor de rechter verschijnen op verdenking van het lekken van privégegevens.

Ook de uitgever van het blad Hot Doc, dat de lijst heeft gepubliceerd, staat volgens Griekse bloggers op het punt om te worden aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl