NOS NieuwsAangepast

Protesten in Spanje en Italië

Italianen en Spanjaarden zijn vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingsplannen van hun regering. In Rome waren er tienduizenden betogers, in Madrid waren enkele duizenden mensen op de been.

De demonstratie in Rome was onder de noemer 'No Monti Day' georganiseerd door vakbonden en linkse partijen. Ze vinden dat Monti te ver gaat in zijn pogingen om de economische crisis het hoofd te bieden, onder meer door de belastingen fors te verhogen.

De betogers droegen grote maskers van onder anderen Monti en de duivel. Enkele demonstranten gooiden met eieren naar bankgebouwen en staken vuurwerk af, maar grote ongeregeldheden bleven uit.

Spanje

Net als in Rome was ook in de Spaanse hoofdstad Madrid veel politie op de been. De agenten begeleidden de duizenden demonstranten bij een mars naar het parlementsgebouw. De mars verliep relatief rustig.

Het protest in Spanje komt in een week dat het land historisch slechte werkgelegenheidscijfers bekendmaakte. Meer dan een kwart van de Spaanse beroepsbevolking is werkloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl