NOS NieuwsAangepast

Moslimgebied verwoest in Birma

In het westen van Birma zijn bij nieuwe onlusten meer dan achthonderd huizen en woonboten verwoest. Dat meldt Human Rights Watch op basis van satellietopnames van het gebied. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie wonen in het gebied vooral moslims die behoren tot de Rohingya-minderheid. De aanvallen zouden het werk zijn van niet-moslims die vinden dat de Rohingya's niets te zoeken hebben in Birma.

De huizen en woonboten zijn verwoest in een deel van de stad Kyaukpyu in de deelstaat Rakhine. Het is een van de plekken waar de afgelopen dagen bij gevechten tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Aangenomen wordt dat een deel van de belaagde moslims met een boot naar zee is gevlucht.

Avondklok

Aanleiding voor het etnische geweld in Birma lijkt de verkrachting in mei van een jonge boeddhistische vrouw. De regering heeft in Rakhine de staat van beleg afgekondigd en het leger vergaande bevoegdheden gegeven. Ook geldt er een avondklok.

President Thein Sein noemde de onlusten eerder een bedreiging voor het democratiseringsproces in Birma.

De Verenigde Naties beschouwen de Rohingya's in het westen van Birma als een vervolgde minderheid. Oorspronkelijk komen ze uit het buurland Bangladesh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl