NOS NieuwsAangepast

Geld nodig? Crowdfunding!

Het is het nieuwe toverwoord, crowdfunding. Niet via de gebruikelijke manier bij een bank of via een sponsor geld ophalen, maar door in feite van deur tot deur te gaan, waarbij iedereen kan meedoen.

De deskundigen zijn lyrisch. In de eerste helft van dit jaar is er voor meer dan 3 miljoen euro 'gecrowdfund', zoals onderzoeker Gijsbert Koren van het bureau Douw en Koren het noemt. Een nieuw werkwoord voor een nieuwe trend.

Het idee is simpel. Er is geld nodig en via een actie, met een website, wordt geprobeerd geld op te halen. In de moderne taal een crowdfundingplatform met een pitch (het idee) waar de crowd (dat zijn alle geïnteresseerden) het geld naar toe kunnen brengen.

Wielersupporters

Vorige week begonnen supporters van de Rabobank wielerploeg op die manier geld in te zamelen. Recent waren ook de supporters van voetbalclub De Graafschap actief toen het even tegenzat met de shirtsponsor van hun club. Voor een klein bedrag konden ze zelf ruimte kopen op het shirt van hun club.

Maar ook in andere sectoren kan het lucratief zijn om op deze manier geld op te halen. Zo is er in Rotterdam een brug gebouwd, waarbij mensen een plank konden sponseren, waarbij in ruil voor het geld hun naam op de plank kwam te staan. In Haastrecht werd een deel van het kunstgras van de plaatselijke voetbalclub op die manier betaald.

Softbal

Ook de nationale softbalploeg probeert via crowdfunding geld in te zamelen om naar het WK in Auckland Nieuw Zeeland te gaan. De softballers plaatsten zich voor het WK. Maar dat is een dure zaak. Een ticket naar Nieuw-Zeeland kost 1175 euro per persoon. In totaal heeft de ploeg 35.000 euro nodig.

En dus is ook de softbalploeg een crowdfund-actie begonnen. "Het loopt redelijk", zegt Willem van Oostvoorn, een van de coaches van het team. "We hopen op vele kleine bedragen, want het is niet gelukt om een grote sponsor te vinden."

Geheel in lijn met het voor wat hoort wat principe krijgen mensen die geld geven ook wat terug. "Bij 25 euro krijg je een T-shirt van het team. Bij een donatie van 50 euro een mooie pet en bij 250 euro maak je kans op één van de twee gratis kaarten voor het WK die we gaan verloten." Voorlopig staat de teller op 24 procent van het beoogde eindbedrag . Het WK is in maart volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl