NOS NieuwsAangepast

Meningitis-bedrijf al gewaarschuwd

Het bedrijf dat de bron is van een massale uitbraak van hersenvliesontsteking in de Verenigde Staten was maanden voor de eerste ziektegevallen al gewaarschuwd dat de hygiëne in het bedrijf te wensen overliet.

Het bedrijf in Framingham (Massachusetts) leverde steroïde-injecties die besmet waren met een schimmel die fungale meningitis kan veroorzaken, een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Door de besmette pijnstillers zijn inmiddel 25 Amerikanen overleden, 338 mensen werden ziek.

Inspecteurs van de FDA (Food and Drug Administration) constateerden in twee zogeheten clean rooms sinds januari negentig gevallen van schimmelgroei en bacteriën. Clean rooms, waar de medicijnen worden geproduceerd, behoren steriel te zijn.

Vervuild

Ook constateerden de inspecteurs dat de ampullen met het medicijn vervuild waren. Volgens de FDA heeft het bedrijf niets gedaan met de waarschuwingen. Er is geen onderzoek ingesteld en ook zijn de genoemde ruimtes niet ontsmet.

Afgelopen week trok de overheid van Massachusetts verschillende vergunningen van het bedrijf in, vanwege grove nalatigheid. De federale overheid is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl