NOS NieuwsAangepast

Orkaan Sandy verstoort campagne

De orkaan Sandy gaat mogelijk de laatste etappes van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verstoren. President Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney heeft een verkiezingsbijeenkomst afgeblazen die voor zondagavond was gepland in Virginia Beach. Ook Obama's campagneleiders zeggen dat ze de storm nauwlettend in het oog houden.

De orkaan is overigens iets in kracht afgenomen tot rond de 120 kilometer per uur, met enkele uitschieters naar boven. Dat meldt het Amerikaanse nationaal orkaancentrum. Sandy ligt nu boven zee, ten zuidoosten van Charleston in South Carolina.

Oostkust VS

De huidige koers betekent dat de orkaan langs de oostkust van de Verenigde Staten trekt. De directeur van het orkaancentrum waarschuwt dat Sandy zich kan samenvoegen met een andere storm. Volgens hem zijn alle ingrediënten aanwezig voor het onstaan van een storm van "historische proporties". Sommige weersvoorspellers in de VS hebben het zelfs al over een 'Frankenstorm'.

In de Cariben heeft Sandy aan zeker 40 mensen het leven gekost. Op Haïti zijn zeker 26 doden gevallen, de meesten kwamen om door overstromingen en modderstromen. Op Cuba zijn zeker 11 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers vielen doordat ze bedolven raakten onder brokstukken. Ook in Jamaica en Puerto Rico zijn doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl