NOS WielrennenAangepast

Geen winnaars Tour 1999-2005

De zeven Tour de France-titels die na het schrappen van Lance Armstrong uit de uitslagen vacant waren geworden, krijgen geen nieuwe eigenaar. Dat heeft de UCI vrijdag in Geneve besloten.

De internationale wielerunie had op maandag al laten weten Armstrong naar aanleiding van het dopingrapport van het USADA voor het leven te schorsen en de Amerikaan uit alle uitslagen vanaf 1998 te verwijderen.

De UCI wil bovendien dat Armstrong en alle andere betrokkenen hun prijzengeld teruggeven. Zo heeft de Amerikaan met zijn zeven Tour-zeges (van 1999 tot en met 2005) ruim drie miljoen euro in de wacht gesleept.

UCI wil dopingzondaars verbannen

De UCI wil tevens dat dopingzondaars in de toekomst geen enkele functie meer mogen uitoefenen in de sport. De bond roept een onafhankelijke commissie in het leven, die een manier moet vinden om iedereen met een dopingverleden uit het wielrennen te bannen.

De commissie zal ook de beschuldigingen aan het adres van de UCI onderzoeken. Zo was in het USADA-rapport te lezen dat de internationale wielerunie 125.000 dollar van Armstrong had ontvangen om verdachte dopingtesten te verdoezelen.

UCI-voorzitter Pat McQuaid: "We zullen elk voorstel van de onafhankelijke commissie uitvoeren om het wielrennen weer op het juiste spoor te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl