NOS NieuwsAangepast

Sacharovprijs voor twee Iraniërs

De Sacharovprijs gaat dit jaar naar twee Iraanse activisten. Advocate Nasrin Sotoudeh en filmregisseur Jafar Panahi krijgen de Europese prijs voor de vrijheid van meningsuiting voor hun strijd voor de mensenrechten. Dat heeft voorzitter Schulz van het Europees Parlement bekendgemaakt.

Sotoudeh strijdt al jaren tegen het Iraanse regime en voor de mensenrechten in haar land. In Nederland werd ze vooral bekend als advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die vorig jaar in Iran werd geëxecuteerd wegens drugshandel.

Sotoudeh zit in Iran een gevangenisstraf van elf jaar uit. Daarnaast is ze haar bevoegdheid kwijt om advocate te zijn. "Ze is met 11 jaar gevangenisstraf heel zwaar gestraft voor haar mensenrechtenwerk", vindt D66-Europarlementariër Marietje Schaake. "Zij staat eigenlijk symbool voor de moed die Iraniërs hebben om toch tegen de systematische onderdrukking, het geweld en de censuur op te staan."

Kritiek

Panahi heeft huisarrest en heeft een beroepsverbod. Hij mag tot 2030 geen films maken. Hij heeft enkele kritische documentaires over het Iraanse regime gemaakt. Zijn films zijn ook op Europese filmfestivals vertoond.

Ondanks de beperkingen die hem zijn opgelegd is het hem toch gelukt om zijn laatste film het land uit te smokkelen. De film stond op een usb-stick die verstopt werd in een taart. Daarna is de film naar Cannes gestuurd, waar hij te zien was op het filmfestival.

"Ondanks alle pogingen hem de mond te snoeren, blijven zijn verhalen de wereld te bereiken", zegt Schaake. "Het is mooi dat de stemmen van Iraniërs door blijven klinken in de rest van de wereld. Als Europarlementariërs laten wij vandaag zien dat we jullie horen, dat we jullie niet vergeten. We geloven dat jullie de toekomst van Iran zullen bepalen en niet het regime dat zich isoleert van de rest van de wereld en wat jullie onderdrukt."

Eerdere winnaars van de Sacharovprijs waren onder anderen Nelson Mandela en Aung San Suu Kyi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl