NOS NieuwsAangepast

Wientjes: de polder is terug

VNO-NCW-voorzitter Wientjes vindt dat de polder weer terug is. Dat zei hij na een gesprek met de informateurs en de onderhandelaars in de formatie. "Echt grote hervormingen in Nederland kunnen alleen als de polder daarbij betrokken is."

FNV-voorzitter Heerts sloot zich daar in grote lijnen bij aan. Beiden benadrukten het belang van gezamenlijk overleg van de sociale partners met het kabinet.

Heerts zei dat er nu wordt gewerkt aan herstel van het vertrouwen tussen werkgevers en werknemers, in relatie tot de overheid.

Radiostilte

Wientjes en Heerts wilden verder niet inhoudelijk ingaan op wat er precies met de onderhandelaars is besproken. Volgens Wientjes moeten ook zij zich aan de radiostilte houden.

De werkgeversvoorman zei wel dat er enorme bezuinigingen op ons afkomen, die zijn leden pijn zullen doen. Ook Heerts zei dat je niet vrolijk wordt van de bezuinigingen.

Gemeenten en provincies

Na de sociale partners ontvingen de informateurs de vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen. VNG-voorzitter-Jorritsma zei vooraf dat het desastreuze gevolgen heeft als er relatief veel op de gemeenten wordt bezuinigd. En IPO-voorman Remkes zei dat hij alleen aan bezuinigingen op de provincies wil meewerken als die evenredig zijn. Na afloop zei Jorritsma dat er over de beginselen is gepraat, maar dat ze geen echte plannen heeft gezien. Volgens Remkes was het voor een groot deel "bekende kost".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl