NOS NieuwsAangepast

Opnieuw wethouder in opspraak

Opnieuw is een wethouder ruimtelijke ordening in opspraak geraakt vanwege belangenverstrengeling en onzorgvuldig handelen. Het gaat om Jan den Uil (ChristenUnie) van de gemeente Lansingerland. Hij was vanaf 2001 verantwoordelijk voor bouwprojecten en het grondbedrijf van de Zuid-Hollandse gemeente.

Uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) blijkt dat Den Uil zich een paar keer niet aan de gedragscode heeft gehouden. Hij zou een keer de schijn gewekt hebben om zelf beter te worden van een transactie. Uiteindelijk was dat niet het geval, constateert BING.

Architectenbureau

Den Uil is mede-eigenaar van een architectenbureau dat opdrachten heeft gedaan in opdracht van de gemeente Lansingerland. Volgens de onderzoekers heeft de wethouder zich in sommige gevallen met dossiers bemoeid, terwijl het architectenbureau daar ook bij betrokken was.

Zo is gebleken dat Den Uil betrokken was bij het bepalen van de grondprijs voor het terrein waar zijn architectenbureau bezig was om een gezondheidscentrum te bouwen.

Nevenfunctie

BING ontdekte ook dat Den Uil sommige projecten actief probeerde te beïnvloeden ten gunste van zijn architectenbureau. Dat deed hij onder andere door betrokken ambtenaren te e-mailen.

Volgens de onderzoekers is Den Uil altijd open geweest over zijn nevenfunctie bij het architectenbureau, maar heeft hij de consequenties daarvan niet altijd aanvaard. De gemeente of andere betrokkenen hebben de wethouder nooit aangesproken op de belangenverstrengeling, is de conclusie van BING.

Het college van Burgemeester en Wethouders wil niet reageren tot de raadsvergadering van 1 november, omdat de gemeenteraad opdracht heeft gegeven voor het onderzoek.

Van Rey

Eerder deze week stapte VVD-wethouder en senator Jos van Rey op in de gemeente Roermond. Ook hij wordt verdacht van belangenverstrengeling. Bij het onderzoek daarnaar ontdekte justitie dat Van Rey vertrouwelijke informatie uit de sollicitatiecommissie voor de nieuwe burgemeester, doorspeelde aan een partijgenoot die gesolliciteerd had.

Vorige week begon de rechtszaak tegen voormalig VVD-gedeputeerde Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland. Justitie verdenkt hem van het aannemen van steekpenningen en corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl