NOS NieuwsAangepast

Groot-Brittannië uit recessie

Groot-Brittannië is uit de recessie. De economie in het land is tussen juli en september gegroeid met een procent vergeleken met drie maanden eerder. Daarmee komt een einde aan een negen maanden durende recessie in het land.

De sectoren industrie en dienstverlening zijn met ruim een procent gegroeid. De bouwsector deed het slecht en liet een daling zien van 2,5 procent, vergeleken met de drie maanden ervoor.

Olympische Spelen

Volgens het Britse bureau voor de statistiek zijn de positief cijfers beïnvloed door de Olympische Spelen en de extra vrije dagen die de Britten kregen vanwege het diamanten jubileum van koningin Elizabeth.

Zo heeft de verkoop van kaartjes voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen gezorgd voor een groei van 0,2 procentpunt. Britse economen waarschuwen dan ook dat de economie weer kan terugvallen als de eenmalige effecten van de Spelen zijn uitgewerkt.

Online-shoppen

Voor de detailhandel hadden de Olympische Spelen volgens het bureau voor de statistiek nauwelijks effect. Sommige online-winkels klagen zelfs dat mensen minder via internet kochten, omdat ze hun tijd besteedden aan het kijken naar wedstrijden op televisie.

Het Britse ministerie van Financiën noemt de cijfers goed nieuws, maar zegt ook dat de economie nog altijd voor een aantal flinke uitdagingen staat. De economische basis van Groot-Brittannië is volgens veel economen nog steeds zwak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl