NOS NieuwsAangepast

Senator VS biedt excuses aan

De Republikeinse senaatskandidaat Richard Mourdock heeft zijn excuses aangeboden voor de omstreden uitspraken die hij gisteren deed over verkrachting. Tijdens een verkiezingsdebat in Indiana zei hij dat het Gods wil is als je geboren bent na een verkrachting. Hij zei dat abortus niet mag worden toegestaan in geval van verkrachting.

De opmerking veroorzaakte een storm van kritiek in de VS. Mitt Romney nam direct afstand van de uitspraak en de Obama-campagne ging vol in de aanval om de Republikeinse partij weg te zetten als vrouwonvriendelijk.

Vandaag kwam Mourdock terug op zijn woorden. "Als er een interpretatie is die anders is dan ik bedoelde, dan spijt mij dat oprecht." Mourdock belegde vanmiddag in de haast een persconferentie waarin hij verklaarde dat hij verkrachting "verafschuwt". "Ik denk niet dat God verkrachting goedkeurt." Mourdock zei nog wel dat de Democraten zijn woorden uit hun verband probeerden te halen.

Ongelukkig

Voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney komt de affaire op een ongelukkig moment. Hij doet het goed momenteel in alle peilingen en een schandaal rondom het recht op abortus kan hij niet gebruiken. Een paar weken geleden kwam zijn campagne ook al in zwaar weer toen de Republikeinse senator Todd Akin zei dat vrouwen een "mechanisme" hebben tegen "legitieme verkrachting".

Hoewel Romney afstand heeft genomen van de uitspraken van Mourdock blijft een spotje waarin de beide mannen samen te zien wel op de televisie in Indiana. Mourdock is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de Democratische kandidaat voor de senaatszetel. Romney kan iedere zetel gebruiken om een meerderheid te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl