NOS NieuwsAangepast

Berlusconi definitief niet herkiesbaar

De Italiaanse oud-premier Berlusconi stelt zich niet kandidaat voor de parlementsverkiezingen van volgend voorjaar. "Ik doe een stap terug uit liefde voor Italië", zegt de 76-jarige Berlusconi in een verklaring. "Ik heb nog steeds goede spieren en een goed stel hersens, maar ik zal vanaf nu advies geven, zonder opdringerig te zijn."

Dat Berlusconi zich nu terugtrekt, komt niet als een verrassing. Begin deze maand zei hij dat hij erover nadacht om te stoppen, om zo centrumrechtse partijen de kans te geven.

Goed werk

Berlusconi werd 18 jaar geleden voor het eerst premier van Italië. Hij werd vorig jaar gedwongen op te stappen, waarna een zakenkabinet onder leiding van Mario Monti de macht overnam.

In zijn verklaring erkent de oud-premier dat Monti sindsdien goed werk verricht heeft. "Hij heeft een aantal goede fiscale maatregelen ingevoerd."

Berlusconi heeft nog steeds een groot deel van de Italiaanse media in handen en is mede-eigenaar van voetbalclub AC Milan. Zijn partij PdL kiest op 16 december een opvolger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl