NOS NieuwsAangepast

Taliban: 17-jarige Hina Khan is de volgende

De aanslag op de 14-jarige Malala Yousafzai is dan wel mislukt, de Taliban geeft niet op. Ze lijken zelfs een nieuw slachtoffer op het oog te hebben: Hina Khan van 17, uit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Haar ouders werden via de telefoon gewaarschuwd dat ze de volgende is, vertelden ze aan al Jazeera. Daarvoor zou de Taliban al "iemand naar Islamabad gestuurd hebben".

Kort na de aanslag op Malala werd een rood kruis op de voordeur van de Khans geverfd. Niet lang daarna kregen ze het dreigtelefoontje. Hina en haar ouders strijden al jaren voor vrouwenrechten en voornamelijk voor onderwijsprogramma's voor meisjes. Vader Reyatullah is al eens door de Taliban ontvoerd en gemarteld. "Maar nu bedreigen ze ook mijn gezin", zei hij. En sinds de aanslag op Malala neemt hij de bedreigingen serieus.

Het gezin verhuisde een paar jaar geleden vanuit de Swatvallei naar de hoofdstad, zodat Hina naar school kon blijven gaan. Maar sinds het telefoontje komen de Khans nauwelijks buiten de deur. Van de regering krijgen ze geen hulp of bescherming. Daarom denkt Reyatullah erover om naar familie in Afghanistan te gaan, omdat daar "de regering tenminste eerlijk is tegen het volk".

Arrestaties

Vorige week meldde Human Rights Watch dat Pakistan te weinig doet om scholieren en docenten te beschermen tegen aanvallen van de Taliban. Volgens de organisatie zijn er dit jaar al 96 scholen aangevallen. "Het wordt tijd dat de regering inziet dat uitingen van woede niet genoeg zijn en dat de aanvallen alleen stoppen als ze de daders aanpakken."

Inmiddels zijn negen mensen gearresteerd in verband met de aanslag op Malala. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd tegen CNN. De hoofdverdachte, de 23-jarige Attaullah Khan, is nog op de vlucht. Zes van de arrestanten zijn mannen die Attaullah zouden hebben geholpen. Attaulah's verloofde, broer en moeder zijn ook opgepakt, hoewel zij volgens de politie niet bij de aanslag betrokken waren.

Malala ligt nog steeds in een ziekenhuis in Birmingham, maar kan inmiddels wel weer staan en schrijven.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl