NOS NieuwsAangepast

'Amsterdamse puber braver'

Amsterdamse pubers roken, drinken en blowen minder dan leeftijdsgenoten in de provincie Noord-Holland. Ook hebben ze minder vaak ongewenste seks. Wel zijn ze vaker slachtoffer van criminaliteit dan pubers uit de provincie. Dat schrijft de GGD in Amsterdam in een rapport dat vandaag werd gepresenteerd.

Het rapport bevat informatie van 5300 tweedeklassers uit Amsterdam en Diemen die in de hoofdstad op het voortgezet onderwijs zitten. Die cijfers werden voor het eerst vergeleken met cijfers van de provincie.

In het rapport staat verder dat Amsterdamse jongeren van 13 en 14 jaar minder bewegen en minder vaak ontbijten dan leeftijdsgenoten in de rest van Noord-Holland. Zo beweegt maar 16% van de tweedeklassers een uur per dag.

Homoseksuelen

Ook blijkt dat ruim een vijfde van de jongeren negatief denkt over homoseksuele schoolgenoten. Vooral de Turkse en Marokkaanse jeugd doet dat. Ruim vier keer zoveel Turkse (45,9 procent) en Marokkaanse leerlingen (34,5 procent) hebben een afwijzende houding ten opzichte van homo´s als Nederlandse leerlingen (8,6 procent).

Het rapport 'Zo gezond zijn Amsterdamse jongeren!' geeft een beeld van de gezondheid en leefstijl van jongeren in het schooljaar 2010/2011. Het grootschalige gezondheidsonderzoek wordt ieder jaar gehouden onder tweedeklassers op het voortgezet onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl