NOS NieuwsAangepast

Kamer: meer koopzondagen

De Tweede Kamer gaat akkoord met de versoepeling van de winkeltijdenwet. Daarin wordt geregeld dat gemeenten zelf mogen gaan bepalen of en wanneer zij koopzondagen instellen.

De initiatiefwet van D66 en GroenLinks wordt ook gesteund door de beoogde coalitiepartners VVD en PvdA.

Toeristen

Op dit moment zijn er voorwaarden voor winkels om op zondag open te gaan. Gemeenten mogen niet meer dan twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen.

Een uitzondering zijn gebieden waar veel toeristen komen. De Kamer wil dat daar verandering in komt en dat gemeenten zonder verdere beperkingen mogen besluiten of de winkels op zon- en feestdagen open zijn.

Zondagsrust

Alleen het CDA, SP, ChristenUnie en SGP zijn tegen een verruiming van het aantal koopzondagen. De christelijke partijen benadrukken het belang van de zondagsrust. De SP vreest dat door de maatregel grotere winkels bevoordeeld worden tegenover de kleinere winkels, die de kosten niet kunnen behappen en moeilijk aan extra personeel kunnen komen.

De behandeling van de wet werd eerder stopgezet omdat VVD en PVV niet voor wilden stemmen. De partijen wilden de toenmalige samenwerking met de christelijke partijen CDA en SGP niet onder druk zetten.

Klachten

VVD-Kamerlid Ziengs zei in het debat in de Tweede Kamer dat hij blij is dat de wet veranderd wordt. "Na de aanscherping van de winkeltijdenwet in 2010 regende het klachten van ondernemers die een boterham zagen in een zondagopenstelling en zich in hun vrijheid beperkt voelden. Het VVD standpunt is altijd duidelijk geweest: ondernemers moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze hun winkel willen openen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl