NOS NieuwsAangepast

Pius schorst bisschop Williamson

De Britse bisschop Richard Williamson is uit de aartsconservatieve katholieke Pius-broederschap gezet. Een woordvoerder van het priestergenootschap zegt dat Williamson al jarenlang geen respect en gehoorzaamheid betoont aan de leiding van de broederschap.

Williamson is vooral omstreden omdat hij de holocaust bagatelliseert. De broederschap nam meteen afstand van hem toen hij 2009 stelde dat er in de oorlog niet 6 miljoen, maar hoogstens 300.000 joden waren gedood, en dat ze niet in gaskamers waren omgebracht. Williamson werd toen echter nog niet geschorst.

Breuk

De Pius-broederschap werd in 1970 opgericht door de Zwitserse bisschop Lefèbvre uit onvrede over besluiten die genomen waren door de katholieke kerk op het Tweede Vaticaans Concilie. Williamson trad in 1972 als priester toe tot de broederschap.

In 1988 ontstond een breuk tussen het Vaticaan en de broederschap. Paus Johannes Paulus II veroordeelde de bisschopswijding van vier priesters, onder wie Williamson, en plaatste de leden van de broederschap en het genootschap zelf buiten de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl