NOS NieuwsAangepast

Steeds minder migratiehuwelijken

Steeds minder allochtonen halen hun bruid of bruidegom uit hun land van herkomst. Volgens het CBS kwam bij ruim 8 procent van de huwelijken van allochtonen in 2011 een van de partners naar Nederland om te trouwen. Tien jaar geleden was dat nog ruim 20 procent.

Ruim 80 procent van de Turken en Marokkanen in Nederland trouwt nog altijd met iemand van dezelfde herkomst. De afgelopen tien jaar was er een verschuiving van migratiehuwelijken naar huwelijken met een partner van dezelfde herkomst die al in Nederland woont.

Inkomenseisen

Volgens het CBS wordt die daling onder meer veroorzaakt door strengere regelgeving. Iemand die een huwelijkspartner naar Nederland wil halen moet voldoen aan bepaalde inkomenseisen. Ook moet de partner een inburgeringscursus met succes afronden.

Verder zoeken tweedegeneratieallochtonen vaker een partner in Nederland. Ze vinden het volgens het CBS fijner om met iemand samen te zijn die zich ook al thuisvoelt in Nederland. "Als je iemand uit een ander land hier naartoe haalt moet je heel veel energie steken in integratie en die kan je dan niet meer in de liefde steken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl