NOS NieuwsAangepast

Ford Genk dicht: 4500 ontslagen

In de Belgische stad Genk sluit de fabriek van Ford. Daardoor verliezen 4500 mensen hun baan. Het grootste deel van hen komt volgend jaar al op straat te staan, in 2014 gaat de fabriek volledig dicht.

De directie in Genk heeft vanochtend de ondernemingsraad op de hoogte gesteld van het besluit. Er was tot het laatst hoop dat de fabriek in afgeslankte vorm open zou blijven. In Genk worden vooral Ford Mondeo's gemaakt. De productie van dat model verhuist in de loop van volgend jaar naar de fabriek in Valencia.

Bittere pil

De sluiting van de fabriek in Genk heeft ook ernstige gevolgen voor de toeleveranciers. Daar staan nog eens 5500 banen op de tocht.

Mogelijk heeft de sluiting onder meer gevolgen voor het logistieke bedrijf Ewals Cargo Care in het Limburgse Tegelen. Dit bedrijf zet onderdelen in elkaar en doet transport voor Ford in Genk.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat de sluiting zeker impact zal hebben op zijn medewerkers. Ford is een belangrijke klant, maar hij benadrukt dat Ewals niet afhankelijk is van Ford alleen.

Crisis

Ford reorganiseert vanwege de crisis in de auto-industrie. Door de wereldwijde economische crisis worden er minder auto's verkocht. In verband daarmee ligt de productie in Genk al tijdelijk drie weken plat.

De bonden reageren vol onbegrip op het besluit van Ford. "Dit is niet eerlijk. Dit is een bittere pil voor de hele regio, de getroffen werknemers en hun gezinnen. De vakbonden en niet in het minst de werknemers hebben al meerdere keren hun verantwoordelijkheid genomen. Maar gemotiveerde en goed opgeleide werknemers worden zomaar aan de deur gezet, zonder uitzicht op ander werk."

Brussel

Een vakbond zag kort voor de bekendmaking de bui al hangen. "We krijgen de dood met de kogel of de strop. Het ene duurt gewoon langer. Als je het aan de mensen vraagt, dan verkiezen ze het eerste."

De bonden zijn boos dat ze het besluit van de directie in Genk moesten horen en niet van de Europese directie. "Die heeft niet eens de moeite genomen om hier naartoe te komen." De vakbonden zullen later vandaag naar Brussel gaan om de Europese directie tekst en uitleg te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl