NOS NieuwsAangepast

Doema verruimt begrip hoogverraad

Het Russische parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de definitie van hoogverraad verruimt. Critici zeggen dat de wet bedoeld is om dissidenten en activisten de mond te snoeren.

Onder de huidige wetgeving wordt hoogverraad gedefinieerd als spionage of hulp aan buitenlandse mogendheden die de staatsveiligheid ondermijnen. Die definitie wordt volgens het wetsvoorstel uitgebreid: iedereen die steun verleent aan activiteiten die de soevereiniteit en veiligheid van Rusland aantasten, kan worden veroordeeld voor hoogverraad.

Dissidenten en mensenrechtenactivisten waarschuwen dat de wet zo algemeen geformuleerd is dat activisten heel gemakkelijk opgepakt en veroordeeld kunnen worden tot lange celstraffen.

Contact met buitenlanders

Volgens mensenrechtenactivist Lev Ponomarev is elke Rus die contact heeft met buitenlanders straks verdacht. Ook contact met een organisatie als Amnesty International of een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen zou door de nieuwe wet onmogelijk worden gemaakt.

Het wetsvoorstel is opgesteld door de Russische geheime dienst. De verwachting is dat ook de Federatieraad, het hogerhuis, ermee in zal stemmen en dat president Poetin de wet daarna snel ondertekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl