NOS NieuwsAangepast

'Woonwagencentra hard aanpakken'

Burgemeester De Wijkerslooth van Waalre pleit voor een harde aanpak van woonwagenkampen en andere "vrijplaatsen" waar de bewoners de regels aan hun laars lappen.

In het blad VNG Magazine zegt De Wijkerslooth dat die plaatsen voor grote overlast en onrust zorgen. Bestuurders en ambtenaren worden geregeld bedreigd of uitgescholden als ze er de wet willen handhaven.

Onaanvaardbaar

Volgens de burgemeester is het onaanvaardbaar dat er in zijn gemeente een wijk is waar andere regels gelden. Zo moet iedereen die bijvoorbeeld een dakkapel wil plaatsen daarvoor een vergunning hebben, maar wordt er op het woonwagencentrum Broekweg in Waalre zonder toestemming van alles gebouwd.

Verder valt het de burgemeester op dat het centrum luxueus en goed onderhouden lijkt, terwijl de meeste bewoners een uitkering hebben. Ook telt het woonwagenkamp één geregistreerd bedrijf, terwijl er wel tien loodsen op het terrein staan. "Wat daar gebeurt, weten we niet precies."

Uitkeringen onder de loep

Waalre wil dat de gemeentelijke taken ook op het woonwagencentrum uitgeoefend kunnen worden. Om te beginnen komt er een bestemmingsplan met een woonbestemming. Daarna wordt er opgetreden tegen alles wat niet te legaliseren is.

Ook worden de uitkeringen van de bewoners onder de loep genomen en wordt de echte waarde bepaald van de woningen op het complex voor de ozb-heffing. "Traditioneel is dat 500 euro, maar dat is niet reëel."

"Uitsterven"

De Wijkerslooth wil dat er gespecialiseerde teams komen voor de aanpak van vrijplaatsen, landelijk of regionaal. Die moeten de gemeenten helpen bij het bestrijden van de illegaliteit op de woonwagencentra. "Beter zou het zijn als woonwagencentra helemaal zouden uitsterven", zegt de burgemeester.

Gisteren deed de FIOD een inval in een woonwagenkamp in Waalre. Daarbij zijn een woning en een loods doorzocht. Aanleiding voor de inval was een onderzoek naar de import van duizenden kilo's apaan, een grondstof voor synthetische drugs. Tijdens de doorzoekingen heeft de FIOD bijna 6000 euro in beslag genomen en ongeveer een kilo cafeïne, die wordt gebruikt om drugs te versnijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl