NOS NieuwsAangepast

'Franse drones naar Mali'

Frankrijk stuurt voor het einde van het jaar onbemande vliegtuigjes naar West-Afrika om de Malinese regering te helpen bij de strijd tegen extremisten.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van gesprekken met medewerkers van het Franse ministerie van Defensie en diplomaten.

Al-Qaida

De Franse regering voert ook gesprekken met de Verenigde Staten over het beëindigen van de bezetting van Noord-Mali door islamitische extremisten. Grote delen van het West-Afrikaanse land zijn sinds een half jaar in handen van radicalen die gelieerd zijn aan al-Qaida.

Frankrijk en de VS zouden bang zijn dat Mali zich ontwikkelt tot een tweede Afghanistan waar extremisten terreuracties kunnen smeden en voorbereiden.

Wat voor interventie-opties worden besproken, is niet duidelijk. Parijs en Washington zouden bij een militair ingrijpen de voorkeur geven aan een missie die wordt geleid door troepen van de Afrikaanse Unie.

Merkel

Ook Duitsland is bereid om een bijdrage te leveren aan het heroveren van Noord-Mali. Bondskanselier Merkel zei maandag dat Duitsland het leger van Mali wil trainen en logistieke ondersteuning wil geven.

De Duitse bijdrage zou wel deel moeten uitmaken van een gezamenlijke, Europese inspanning, zei Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl