NOS NieuwsAangepast

Dinsdag uitspraak biografie Reve

De rechtbank in Amsterdam doet dinsdagmiddag een uitspraak in de zaak over het derde deel van de biografie van Gerard Reve. De voormalige partner van Reve, Joop Schafthuizen, eist in een kort geding dat de boeken uit de schappen worden gehaald.

Het boek 'De late jaren' is sinds vorige week vrijdag verkrijgbaar. Uitgeverij Van Oorschot had aangekondigd dat het boek 12 november zou verschijnen. Volgens de uitgeverij ligt het boek nu al in de schappen, omdat er al sinds 2010 een gave drukproef was.

Schafthuizen zei verbijsterd te zijn dat het boek buiten zijn medeweten om al in de winkels ligt.

'Verkeerd beeld'

Schafthuizen probeert al langer de biografie van Gerard Reve tegen te houden. Volgens hem staan er in het vrijdag verschenen boek citaten die een verkeerd beeld geven van het leven van Reve. In juni gaf het gerechtshof hem daarin ongelijk. Volgens het hof heeft Schafthuizen verschillende keren toestemming gegeven voor de publicatie.

In 2009 kwamen het eerste en het tweede deel van Reve's biografie door schrijver Nop Maas uit. Het eerste deel, 'De vroege jaren', gaat over het leven van Reve tussen 1923 en 1962.

Deel twee, 'De rampjaren' gaat over de periode tot 1975. Het derde en laatste deel gaat over zijn leven tot 2006. In april van dat jaar overleed Reve in een verpleeghuis in het Belgische Zulte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl