NOS NieuwsAangepast

Armoede bedreigt 1 op 6 in Europa

Voor één op de zes Europeanen dreigt armoede. Dat blijkt uit de studie 'Armoede in de Europese Unie', in opdracht van de Österreichische Gesellschaft für Politikberatung und Politikentwicklung (ÖGPP).

Volgens het onderzoek, gebaseerd op cijfers uit 2010, lopen rond de 80 miljoen Europeanen het risico onder de armoedegrens te komen. In de 27 landen van de Europese Unie wonen ongeveer 500 miljoen mensen.

Tsjechië

De lijst van landen waar de inwoners het minste gevaar lopen arm te worden, wordt aangevoerd door Tsjechië. Daar dreigt armoede voor negen procent van de bevolking. Nederland staat met 10,3 procent op de tweede plaats en komt er dus relatief goed vanaf.

Vooral in Letland ligt armoede op de loer. Daar loopt 21,3 procent van de bevolking het gevaar onder de armoedegrens te belanden. In dezelfde categorie vallen onder meer Bulgarije, Griekenland, Litouwen, Roemenië en Spanje.

'Verontrustend'

In het onderzoek wordt de armoedegrens gedefinieerd als zestig procent van het voor dat land gemiddelde inkomen.

De onderzoekers noemen het opvallend en verontrustend dat het gevaar voor armoede vooral is toegenomen in de landen die het meest te lijden hebben onder de economische crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl