NOS NieuwsAangepast

Van Rey (VVD) opgestapt

De Roermondse wethouder Van Rey legt al zijn politieke functies neer. Dat heeft hij maandagavond aan het begin van een extra raadsvergadering in Roermond gezegd. Hij stopt als wethouder en als Eerste Kamerlid voor de VVD. Na de bekendmaking vertrok Van Rey meteen uit de de zaal.

Van Rey zegt dat de afgelopen dagen de moeilijkste uit zijn leven waren. "Ik zal blijven vechten, maar aanblijven is niet in het belang van Roermond", zei hij.

Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van informatie. Het Openbaar Ministerie beschikt over een opname van een telefoongesprek waarin Van Rey als adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester voor Roermond moest zoeken, twee vragen doorspeelde aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns. Die is net als Van Rey lid van de VVD.

Burgemeester

Een van die vragen werd ook daadwerkelijk gesteld tijdens het gesprek met de vertrouwenscommissie. Offermanns werd door de Roermondse raad unaniem voorgedragen, maar hij heeft zich inmiddels teruggetrokken als kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. Dat heeft hij geschreven in een brief aan minister Spies en de gouverneur van Limburg.

De commissaris van de koningin in Limburg heeft minister Spies geadviseerd de lopende procedure voor de vacature in Roermond te stoppen en opnieuw te starten. Spies heeft dat advies overgenomen.

De rijksrecherche viel vrijdag het huis van Van Rey binnen om informatie te verzamelen. Ook het stadhuis werd doorzocht.

Belangenverstrengeling

Van Rey kwam vorig jaar ook al in opspraak. Hij laadde structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich. Hij besliste enkele keren over zaken die te maken hadden met een projectontwikkelaar, met wie hij bevriend is.

Er kwam een onderzoek en daaruit bleek dat er sprake was van duidelijke en jarenlange schijn van belangenverstrengeling, maar de onderzoekscommissie concludeerde dat de overtreding van de gemeentelijke gedragscode 'van beperkte politieke betekenis' was.

Kamerlid

Van Rey was sinds 1998 wethouder in Roermond. Van 1982 tot 1989 zat hij in de Tweede Kamer voor de VVD en sinds vorig jaar was hij Eerste Kamerlid.

De zetel van Van Rey in de Eerste Kamer kan worden ingenomen door de volgende VVD'er op de lijst. Dat is Jan Bruijn. Hij was voorzitter van de commissie die het VVD-verkiezingsprogramma schreef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl