NOS NieuwsAangepast

'Hypnose helpt bij buikpijn kind'

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Kinderen met ernstige buikpijn zouden in veel gevallen van hun klachten af kunnen komen door hypnotherapie. Met hypnose kunnen kinderen leren om hun darmen beter te beheersen. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Marc Benninga van het AMC in Amsterdam.

Benninga presenteerde zijn onderzoek vandaag in Amsterdam op de 20ste United European Gastroenterology Week, een groot internationaal congres over maag- en darmziekten. Volgens zijn onderzoek zou hypnotherapie drie tot vier keer meer resultaat hebben dan klassieke medische behandelingen. Hij publiceerde zijn onderzoek al eerder in het vakblad de American Journal of Gastroenterology.

Een op tien

De Amsterdamse hoogleraar deed vijf jaar onderzoek naar de effecten van hypnotherapie op buikpijn. Wereldwijd heeft ongeveer één op de tien kinderen last van onverklaarbare ernstige buikpijn. In hun volwassen leven houdt twintig tot dertig procent van die groep dezelfde klachten, vaak gecombineerd met andere klachten zoals depressies.

Er bestaan volgens Benninga nauwelijks bewezen effectieve behandelingen tegen ernstige buikpijn bij kinderen. Ze krijgen bijvoorbeeld bepaalde voedingsvoorschriften, laxeermiddelen of pijnstillers, maar dat heeft over het algemeen weinig effect. Bij het grootste deel van de kinderen is er geen lichamelijke oorzaak te vinden voor de buikpijn.

Benninga hoorde van zijn Britse collega Peter Whorwell dat deze goede ervaringen had opgedaan met hypnotherapie. Hij paste de therapie al jarenlang toe op volwassenen met het prikkelbare darmsyndroom.

"Probeer maar eens bij kinderen, dan krijg je nog betere resultaten, zei Whorwell tegen me. Kinderen hebben namelijk meer fantasie, die kun je beter motiveren om de oefeningen te doen", vertelt Benninga. Hij nam het advies ter harte en zette een onderzoek op samen met een Amsterdamse hypnotherapeut.

Sceptisch

De 52 kinderen die meededen aan het onderzoek van Benninga werden opgesplitst in twee groepen. De ene helft werd behandeld door een kinderarts, de andere helft kreeg hypnotherapie.

De hypnotherapeut probeerde de kinderen in een staat van ontspanning te brengen met behulp van bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Verder leerde ze de kinderen hun buikpijn te controleren en probeerde ze te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. De kinderen houden tijdens alle oefeningen de controle over de situatie, benadrukt Benninga.

"Ik was toen ik begon erg sceptisch, maar in mijn onderzoek heb ik gezien dat hypnotherapie bij kinderen met ernstige buikpijn veel betere resultaten geeft. Na een jaar was 85 procent van de kinderen van hun klachten af. Tegen 25 procent van de kinderen die een klassieke behandeling kregen. Na vijf jaar geldt dat nog voor 68 procent van de kinderen die hypnotherapie kregen en 20 procent voor de controle-groep."

De kinderen kregen zes sessies van drie kwartier bij een hypnotherapeut verspreid over drie maanden. Verder moesten ze thuis zelfhypnose-oefeningen doen.

Niet ethisch

Benninga heeft nu subsidie gekregen om een landelijk onderzoek op te zetten met een grotere patiëntengroep en verschillende hypnotherapeuten om te zien of zijn uitkomsten dan stand houden.

In het eigen AMC is niet iedereen blij met het onderzoek van Benninga. Een deel van zijn collega's vindt het niet ethisch dat hij de kinderen blootstelt aan een onnodige behandeling die niet bewezen nuttig is.

Daar heeft Benninga een duidelijk antwoord op: "We kunnen kinderen met chronische buikpijn medicijnen geven, maar die zijn nooit getest op kinderen en we kennen de bijwerkingen niet. Waarom zouden we een methode waarvan is bewezen dat die wel werkt dan niet gebruiken, alleen omdat het onder alternatieve geneeskunde valt?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl